Všetko, čo potrebujete vedieť o odchode na dôchodok: Stratégie pre bezpečnú budúcnosť

Juraj Štefanak
September 6, 2024
4 minúty čítania
Všetko, čo potrebujete vedieť o odchode na dôchodok: Stratégie pre bezpečnú budúcnosť

Plánovanie odchodu na dôchodok je kľúčovým krokom k zabezpečeniu bezpečnej a pohodlnej budúcnosti. Správne nastavená stratégia vám pomôže dosiahnuť finančnú stabilitu v dôchodku. Tu je niekoľko základných otázok a tipov, ktoré vám pomôžu s plánovaním.

Základné otázky plánovania odchodu do dôchodku

1. Odhad výdavkov na dôchodok: Je dôležité vedieť, koľko budete potrebovať na pokrytie svojich mesačných a ročných výdavkov. Zvážte náklady na bývanie, potraviny, dopravu, zábavu a iné bežné výdavky, ako aj potenciálne náklady na zdravotnú starostlivosť.

2. Maximalizácia príspevkov na dôchodkový účet: Využívajte všetky dostupné možnosti príspevkov na dôchodkové účty, ako sú príspevky od zamestnávateľa alebo daňové úľavy. Ako príklad môžu slúžiť 2. a 3. pilier dôchodkového systému, ktoré ponúkajú rôzne možnosti príspevkov a investovania s cieľom zabezpečiť si lepší dôchodok.

3. Plánovanie nákladov na zdravotnú starostlivosť: Náklady na zdravotnú starostlivosť môžu v dôchodku výrazne narásť. Uistite sa, že máte dostatočné poistenie a zvážte aj súkromné poistné produkty.

Možnosti dôchodkového sporenia

Na Slovensku existujú tri hlavné piliere dôchodkového systému:

1. I. pilier - Sociálna poisťovňa (štát):

o Dôchodok je povinný zo zákona, no v súčasnosti nepostačuje pokrývať potreby starnúceho obyvateľstva.

o Z hrubej mzdy sa odvádza 18 % do tohto piliera.

2. II. pilier - Dôchodková správcovská spoločnosť (DSS):

o Benefit od štátu. Ide o vlastný súkromný účet, kde sa peniaze reálne zhodnocujú v investičných fondoch.

o Peniaze sú prístupné až pri odchode do dôchodku a sú dedičné.

o Z hrubej mzdy sa odvádza 12,5 % a 5,5 % príspevok.

3. III. pilier - Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS):

o Benefit od zamestnávateľa. Zahrňuje daňový bonus do sumy ročného vkladu (zníži vyrátanú daň maximálne o 180 €).

o Zamestnávateľ môže prispievať na tento účet.

Tipy na vytvorenie stratégie dôchodkového príjmu

1. Vytvorte si rezervu: Uistite sa, že máte dostatočnú rezervu na neočakávané výdavky. Táto rezerva by mala byť vo výške 3-6 mesačných príjmov.

2. Najprv zaplaťte sebe: Zo svojho príjmu si najprv odložte pre seba a so zvyškom hospodárte. Automatizujte sporenie, aby ste na to nemuseli myslieť každý mesiac.

3. Spravte si audit výdavkov: Prehodnoťte svoje mesačné výdavky a identifikujte oblasti, kde môžete ušetriť. Znížením výdavkov na luxusné položky môžete rýchlejšie naplniť svoje dôchodkové účty.

4. Míňajte zodpovedne: Dobre si premyslite, na čo peniaze v dôchodku použijete. Je dôležité mať plán na pokrytie skutočne potrebných výdavkov a neočakávaných situácií.

5. Väčšie nákupy plánujte dopredu: Pripravte si kapitál včas a vyhnite sa nevýhodným pôžičkám.

6. Investujte prebytočné peniaze: Sumu nad rámec 6 mesačných platov použite ako investíciu do výkonnejších fondov. Dlhodobé investovanie, kde najvyššiu rolu hrá čas, môže výrazne zvýšiť váš dôchodkový príjem.

Dôchodkový systém na Slovensku:

• I. pilier (Sociálna poisťovňa): Povinný dôchodok zo zákona, ktorý z hrubej mzdy odoberá 18 % a je spravovaný štátom.

• II. pilier (Dôchodková správcovská spoločnosť): Vlastný súkromný účet s príspevkom 12,5 % a 5,5 % z hrubej mzdy. Výhody zahŕňajú reálne zhodnotenie investícií a dedičnosť.

• III. pilier (Doplnkové dôchodkové sporenie): Benefit od zamestnávateľa s daňovým bonusom do sumy ročného vkladu, ktorý zníži vyrátanú daň o maximálne 180 €. Zamestnávateľ môže prispievať 20 € mesačne na tento účet.

Plánovanie odchodu do dôchodku si vyžaduje dôkladnú prípravu a strategické myslenie. Využitie všetkých dostupných nástrojov a pilierov dôchodkového systému vám pomôže zabezpečiť finančne stabilnú budúcnosť. Plánujte, tvorte rezervy a investujte pre lepší dôchodok.

Autor príspevku

Juraj Stefanak
Financial Advisor, Juraj Stefanak
Viac o autorovy

Financiám sa venujem 6 rokov na plný úväzok. Pomáham svojim klientom v oblasti financií a neuzatváram s nimi len zmluvy. Zakladám si na individuálnom, ľudskom, profesionálnom a čestnom prístupe. Snažím sa vžiť do Vašej situácie a nájsť pre Vás tie najvhodnejšie riešenia.

Blog

Ďalšie články

September 13, 2024
3 minúty čítania

Odpovede na často kladené otázky. Všetko, čo vás zaujíma

V tomto článku sme zhromaždili odpovede na najčastejšie kladené otázky týkajúce sa služieb finančných sprostredkovateľov, investovania, hypoték a životného poistenia.
August 30, 2024
3 minúty čítania

Praktické tipy na vytvorenie rozpočtu: Vybudujte si pevný finančný základ

V tomto článku sa podelíme o praktické tipy na vytvorenie a dodržiavanie rozpočtu, zdôrazníme dôležitosť sledovania výdavkov, stanovovania finančných cieľov a ponúkneme rady, ako prispôsobiť rozpočet meniacim sa okolnostiam.
August 23, 2024
4 minúty čítania

Máte plány pre prípad neočakávaných udalostí? Zistite, aký je význam núdzových fondov

Núdzové fondy sú základným pilierom osobných financií a ich význam nemožno preceňovať.
  • Žiadne záväzky
  • Bez skrytých poplatkov
  • Bez zmlúv

Objednaj si svoju bezplatnú konzultáciu už dnes

Poskytnem Vám odborné rady a pohľad na vaše financie, ktorý ste možno prehliadli. Získate tak jasný obraz o svojich možnostiach a potenciálnych rizikách.