Naplánujte si dôchodok bez starostí: Ako sa orientovať v dôchodkovom systéme?

Juraj Štefanak
June 1, 2024
3 minúty čítania
Naplánujte si dôchodok bez starostí: Ako sa orientovať v dôchodkovom systéme?

Pri pohľade do budúcnosti sa mnohí z nás obávajú, čo nás čaká v dôchodkovom veku. Zabezpečiť si bezstarostný dôchodok vyžaduje dobrú prípravu a plánovanie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa orientovať v slovenskom dôchodkovom systéme, a poskytneme vám tipy a stratégie, ako dosiahnuť finančnú bezpečnosť v období po pracovnom živote.

Dôležitosť plánovania dôchodku

Veľa ľudí odloží plánovanie dôchodku na neskoršie obdobie, no v skutočnosti je dôležité začať už teraz. Jedným z najdôležitejších dôvodov je potreba zabezpečiť si finančnú bezpečnosť a zachovať si kvalitu života aj v dôchodku. Rozhodnutie o tom, ako plánovať svoj dôchodok, ovplyvní množstvo faktorov vrátane vašich finančných cieľov, súčasnej finančnej situácie a predstavy o tom, aký dôchodok by ste chceli mať.

Jednotlivé piliere slovenského dôchodkového systému

Slovenský dôchodkový systém sa skladá z niekoľkých pilierov, ktoré ponúkajú rôzne možnosti zabezpečenia dôchodku:

I. pilier

Prvý pilier predstavuje štátnu dôchodkovú poisťovňu, ktorá poskytuje dôchodky zo základného dôchodkového poistenia. Tento pilier je založený na princípe solidarity, kde aktívni pracovníci platia dôchodky pre súčasných dôchodcov. Je to základný pilier, ktorý by mal poskytovať minimálny dôchodok.

II. pilier

Druhý pilier je povinný pre všetkých nových sporiteľov od 1. mája 2024. Zahŕňa dôchodkové fondy, do ktorých zamestnanci odvádzajú časť svojej mzdy. Tieto peniaze sú investované a ich výnosy sa zúročujú na budúci dôchodok.

III. pilier

Tretí pilier je tiež dobrovoľný a zahŕňa individuálne dôchodkové sporenie. Ponúka viac flexibilných možností pre tých, ktorí chcú investovať do svojho dôchodku na individuálnej úrovni. Môže ísť o dôchodkové sporenie alebo investovanie do dôchodkových produktov, ako sú životné poistenia s dôchodkovým charakterom.

IV. pilier

Štvrtý pilier zahŕňa individuálne investície a úspory, ktoré nie sú priamo spojené s dôchodkovým systémom. Ide napríklad o investície do nehnuteľností, akcií, podnikania a podobne.

Plánovanie dôchodku

Plánovanie dôchodku by malo zahŕňať niekoľko krokov:

1. Vyberte si správny dôchodkový fond v II. pilieri: Ak pracujete v odvetví s povinným druhým pilierom, vyberte si fond, ktorý vyhovuje vašim potrebám a investičnému profilu.

2. Upravte svoje odvody do III. piliera: Využite individuálne dôchodkové sporenie a prispievajte pravidelne podľa vašich možností a cieľov.

3. Plánujte zvýšenie úspor: S postupným nárastom príjmu by ste mali zvýšiť aj svoje pravidelné príspevky do dôchodkových fondov.

4. Zvážte kombináciu rôznych pilierov: Kombinácia rôznych dôchodkových pilierov môže byť efektívna stratégia na dosiahnutie vyššieho dôchodku.

Plánovanie dôchodku je dôležitou súčasťou osobného finančného plánovania.  Vyhľadajte finančného poradcu, ktorý vám pomôže pochopiť vaše možnosti a navrhnúť stratégiu, ktorá vám pomôže dosiahnuť bezstarostný dôchodok. Nezabudnite, že čím skôr začnete plánovať, tým lepšie pripravení budete na budúcnosť.

Autor príspevku

Juraj Stefanak
Financial Advisor, Juraj Stefanak
Viac o autorovy

Financiám sa venujem 6 rokov na plný úväzok. Pomáham svojim klientom v oblasti financií a neuzatváram s nimi len zmluvy. Zakladám si na individuálnom, ľudskom, profesionálnom a čestnom prístupe. Snažím sa vžiť do Vašej situácie a nájsť pre Vás tie najvhodnejšie riešenia.

Blog

Ďalšie články

September 13, 2024
3 minúty čítania

Odpovede na často kladené otázky. Všetko, čo vás zaujíma

V tomto článku sme zhromaždili odpovede na najčastejšie kladené otázky týkajúce sa služieb finančných sprostredkovateľov, investovania, hypoték a životného poistenia.
September 6, 2024
4 minúty čítania

Všetko, čo potrebujete vedieť o odchode na dôchodok: Stratégie pre bezpečnú budúcnosť

Tu je niekoľko základných otázok a tipov, ktoré vám pomôžu s plánovaním odchodu na dôchodok.
August 30, 2024
3 minúty čítania

Praktické tipy na vytvorenie rozpočtu: Vybudujte si pevný finančný základ

V tomto článku sa podelíme o praktické tipy na vytvorenie a dodržiavanie rozpočtu, zdôrazníme dôležitosť sledovania výdavkov, stanovovania finančných cieľov a ponúkneme rady, ako prispôsobiť rozpočet meniacim sa okolnostiam.
  • Žiadne záväzky
  • Bez skrytých poplatkov
  • Bez zmlúv

Objednaj si svoju bezplatnú konzultáciu už dnes

Poskytnem Vám odborné rady a pohľad na vaše financie, ktorý ste možno prehliadli. Získate tak jasný obraz o svojich možnostiach a potenciálnych rizikách.