Máte plány pre prípad neočakávaných udalostí? Zistite, aký je význam núdzových fondov

Juraj Štefanak
August 23, 2024
4 minúty čítania
Máte plány pre prípad neočakávaných udalostí? Zistite, aký je význam núdzových fondov

Každý z nás už zažil situáciu, kedy sa všetko zdalo byť v poriadku a zrazu prišla neočakávaná udalosť, ktorá si vyžiadala finančné prostriedky. Či už ide o náhle zdravotné problémy, stratu zamestnania, alebo nečakané opravy domácnosti, mať pohotovostný fond môže byť rozdielom medzi finančnou stabilitou a veľkými problémami. Núdzové fondy sú základným pilierom osobných financií a ich význam nemožno preceňovať.

Prečo je pohotovostný fond dôležitý?

Núdzový fond slúži ako finančná zábezpeka pre nepredvídané výdavky. Tieto prostriedky vám umožnia zvládnuť mimoriadne situácie bez toho, aby ste museli siahnuť po dlhoch alebo predávať majetok. Niekoľko dôvodov, prečo by ste mali mať pohotovostný fond, zahŕňa:

1. Finančná bezpečnosť: Núdzový fond poskytuje istotu, že máte prostriedky na pokrytie náhlych výdavkov bez potreby požičiavať si peniaze.

2. Stresová úľava: Vedieť, že máte rezervu, vám pomôže udržať si pokoj a sústrediť sa na riešenie problému, nie na hľadanie financií.

3. Zlepšenie finančnej disciplíny: Tvorba a udržiavanie núdzového fondu podporuje zodpovedné hospodárenie a sporenie.

Ako vytvoriť a udržiavať núdzový fond?

1. Stanovte si cieľ: Ideálne by váš pohotovostný fond mal pokryť aspoň tri až šesť mesiacov životných nákladov. To zahŕňa nájom, potraviny, dopravu a iné základné výdavky.

2. Automatizujte sporenie: Nastavte si automatické prevody na špeciálny účet, aby ste si každý mesiac odložili určitú sumu. Takto sa uistíte, že sa sporenie stane pravidelným a systematickým.

3. Znížte zbytočné výdavky: Prehodnoťte svoje mesačné výdavky a identifikujte oblasti, kde môžete ušetriť. Znížením výdavkov na luxusné položky môžete rýchlejšie naplniť svoj núdzový fond.

4. Udržujte fond oddelene: Umiestnite svoj pohotovostný fond na samostatný účet, aby ste sa vyhli pokušeniu použiť tieto prostriedky na iné účely.

5. Pravidelne prehodnocujte svoj fond: Skontrolujte svoj núdzový fond aspoň raz ročne a uistite sa, že stále pokrýva vaše aktuálne životné náklady.

Skutočné príklady, ako núdzové fondy pomohli

Podľa prieskumov až 7 z 10 ľudí zažilo problém s chýbajúcou rezervou a 20 % rodín nemá žiadnu rezervu.

Ako vytvoriť a udržiavať núdzový fond?

Riešenie: Kýbliková metóda sporenia

1. Najmenší kýblik – Bankový účet (1-3 mesiace): Tento účet slúži na pokrytie výdavkov na 1 až 3 mesiace. Úrok je takmer nulový, preto je vhodné tu držať maximálne peniaze do výšky 1-3 mesačného príjmu. Je to najdôležitejšia časť zdravého finančného portfólia, ktorá nás zachraňuje pri neočakávaných výdavkoch alebo strate zamestnania.

2. Stredný kýblik – Rezerva (3-6 mesiacov): Na tomto účte sa odporúča mať rezervu vo výške 3-6 mesačných príjmov. Úrok sa tu pohybuje okolo 3 % p.a. Táto rezerva nám umožňuje nerušene investovať v najväčšom kýbliku.

3. Najväčší kýblik – Tvorba kapitálu (20-40 rokov): Dlhodobé investovanie, kde najvyššiu rolu hrá čas. Aj z menších vkladov dokážeme dlhodobo vďaka vysokému úroku dosahovať výnosy v desiatkach až stovkách tisíc eur. Tu vytvárame kapitál na zvolený účel. Investičný nástroj: Podielové fondy so strednodobým investičným horizontom. Úrok sa tu pohybuje okolo 7 % p.a.

Príklad: Modelový príjem 1000 EUR/mes.

• Rezerva na 3-6 mesiacov: Finančný cieľ je 3 600 EUR s mesačným vkladom 50 EUR. Investičný horizont je 5-6 rokov so zhodnotením 3-4 % p.a.

• 3 000 – 6 000 EUR: Rezerva (3-6 mesiacov) s úrokom 3 % p.a.

• >6 000 EUR: Tvorba kapitálu (20-40 rokov) s úrokom 7 % p.a.

Tipy na záver

1. Vytvorte si rezervu: Pomôže vám ochrániť vaše dlhodobé úspory. Nech je vo výške 3-6 mesačných platov.

2. Najprv zaplaťte sebe: Zo svojho príjmu si najprv odložte pre seba a so zvyškom hospodárte.

3. Spravte si audit výdavkov: Pravdepodobne medzi nimi nájdete aj také, ktoré nie sú nevyhnutné.

4. Míňajte zodpovedne: Dobre si premyslite, na čo rezervu použijete. Jej úlohou je vykryť skutočne neočakávané výdavky a mimoriadne situácie.

5. Väčšie nákupy plánujte dopredu: Pripravte si kapitál včas a vyhnite sa nevýhodným pôžičkám.

6. Investujte prebytočné peniaze: Sumu nad rámec 6 mes. platov použite ako investíciu do výkonnejších fondov.

Plánujte. Tvorte rezervu. Investujte. Správne nastavený núdzový fond je základným pilierom finančnej stability. Investujte čas a úsilie do jeho tvorby a udržania, a uvidíte, ako vám to prinesie pokoj a istotu v každodennom živote.

Autor príspevku

Juraj Stefanak
Financial Advisor, Juraj Stefanak
Viac o autorovy

Financiám sa venujem 6 rokov na plný úväzok. Pomáham svojim klientom v oblasti financií a neuzatváram s nimi len zmluvy. Zakladám si na individuálnom, ľudskom, profesionálnom a čestnom prístupe. Snažím sa vžiť do Vašej situácie a nájsť pre Vás tie najvhodnejšie riešenia.

Blog

Ďalšie články

September 13, 2024
3 minúty čítania

Odpovede na často kladené otázky. Všetko, čo vás zaujíma

V tomto článku sme zhromaždili odpovede na najčastejšie kladené otázky týkajúce sa služieb finančných sprostredkovateľov, investovania, hypoték a životného poistenia.
September 6, 2024
4 minúty čítania

Všetko, čo potrebujete vedieť o odchode na dôchodok: Stratégie pre bezpečnú budúcnosť

Tu je niekoľko základných otázok a tipov, ktoré vám pomôžu s plánovaním odchodu na dôchodok.
August 30, 2024
3 minúty čítania

Praktické tipy na vytvorenie rozpočtu: Vybudujte si pevný finančný základ

V tomto článku sa podelíme o praktické tipy na vytvorenie a dodržiavanie rozpočtu, zdôrazníme dôležitosť sledovania výdavkov, stanovovania finančných cieľov a ponúkneme rady, ako prispôsobiť rozpočet meniacim sa okolnostiam.
  • Žiadne záväzky
  • Bez skrytých poplatkov
  • Bez zmlúv

Objednaj si svoju bezplatnú konzultáciu už dnes

Poskytnem Vám odborné rady a pohľad na vaše financie, ktorý ste možno prehliadli. Získate tak jasný obraz o svojich možnostiach a potenciálnych rizikách.