Ako získať vysnívaný domov: Tipy na zabezpečenie dostupného financovania bývania

Juraj Štefanak
June 15, 2024
5 minút čítania
Ako získať vysnívaný domov: Tipy na zabezpečenie dostupného financovania bývania

Zabezpečenie finančných prostriedkov na nákup domu je jedným z najdôležitejších krokov pri plnení snov o bývaní. V súčasnom svete ponúka trh rôzne možnosti financovania, avšak rozhodnutie o správnej voľbe môže byť náročné a vyžaduje si dôkladné zváženie. V tomto článku sa budeme venovať tipom, ktoré vám pomôžu zabezpečiť dostupné financovanie pre váš vysnívaný dom.

Pozrite sa na rôzne možnosti financovania

Pred začatím hľadania financovania je dôležité mať jasno v rôznych možnostiach, ktoré sú k dispozícii. Tu sú niektoré z najbežnejších:

Hypotéka: Hypotéka je najbežnejším spôsobom financovania nehnuteľnosti. Ide o úver, ktorý vám poskytuje finančné prostriedky na nákup domu a používa dom ako zábezpeku pre banku alebo úverové spoločnosti.

Úver od stavebného spoločenstva: Tento typ úveru je určený nafinancovanie výstavby domu. Poskytuje sa na základe projektu domu a zahrnuje špecifické podmienky, ako aj požiadavky na splnenie.

Osobné úvery: Osobné úvery môžu byť možnosťou pre tých, ktorí potrebujú menšiu sumu peňazí na kúpu domu. Majú flexibilnejšie podmienky, ale vyžadujú vyššie úrokové sadzby v porovnaní s hypotékami.

 

Zostavte si rozpočet a plánujte

Rozpočet je základom pre úspešné zabezpečenie financovania. Je dôležité vedieť, koľko peňazí si môžete dovoliť na mesačné splátky hypotéky alebo úveru od stavebného spoločenstva. Rozpočet by mal zohľadňovať vaše príjmy, výdavky a záväzky, aby ste mohli realisticky určiť, aká suma financií je pre vás dostupná.

 

Sporíte na zálohovú platbu

Zálohová platba je suma peňazí, ktorú musíte zaplatiť pri kúpe domu ako súčasť celkovej sumy. Je to zvyčajne určitý percentuálny podiel z celkovej ceny domu. Sporíte na túto platbu môže byť výhodné, pretože vyššia zálohová platba môže viesť k nižším mesačným splátkam hypotéky alebo úveru.

 

Orientujte sa v hypotekárnom procese

Hypotekárny proces je komplexný a vyžaduje si určitú mieru odborných znalostí. Je dôležité porozumieť si všetkým aspektom tohto procesu, ako sú požiadavky na úver, potrebné dokumenty a postupy súvisiace so schvaľovaním úveru. Profesionálna pomoc hypotekárneho poradcu môže byť veľkou výhodou pri orientácii sa v tomto procese.

 

Poistenie domácnosti a majetku

Zabezpečenie poistenia pre váš dom a majetok je kľúčové pre ochranu vášho investície. Napriek tomu, že väčšina ľudí nepoisťuje svoj majetok, môže v prípade nešťastia dôjsť k vážnym finančným stratám. Poistenie domu a domácnosti vás chráni pred rôznymi rizikami, ako sú požiare, krádeže alebo poškodenie majetku.

                             

Príprava vlastných zdrojov na bývanie

Uveďme si príklad: Pre dvojicu, ktorá má čas a zatiaľ nemá vlastnú nehnuteľnosť, je dôležité plánovať a pripravovať svoje vlastné zdroje na bývanie. Predstavme si situáciu, kde ich spoločný mesačný čistý príjem dosahuje 2 500 €, pričom po odrátaní všetkých životných nákladov zostáva 1 000 €. Ak sa rozhodnú, že chcú mať na bývanie dostatok vlastných zdrojov, musia systematicky sporiť.

Keďže chcú mať na tento účel k dispozícii 450 € mesačne, vypočítajme, že v priebehu78 mesiacov (čo predstavuje približne 6 a pol roka) by boli schopní nasporiť 35000 €. Tento základný kapitál im poskytne pevnú základňu, ktorá im umožní kúpiť si vysnívanú nehnuteľnosť a začať svoj nový život v novom domove.

Takýto prístup k pripraveniu vlastných zdrojov na bývanie im poskytne nielen finančnú stabilitu, ale aj pocit istoty a nezávislosti pri kroku do sveta nehnuteľností. Je to investícia do ich budúcnosti a kvality života, ktorá si vyžaduje čas a disciplínu, ale môže priniesť dlhodobé a uspokojivé výsledky.

 

Pozrime sa na druhý príklad prípravy vlastných zdrojov na bývanie:

Pre dvojicu, ktorá nemá čas ani vlastnú nehnuteľnosť, ale stále túži po vlastnom bývaní, existujú alternatívne spôsoby, ako si zabezpečiť financovanie. Predstavme si situáciu, kde majú k dispozícii pravidelný mesačný príjem a rozhodli sa využiť hypotekárny úver na nákup nehnuteľnosti.

Ak si zvolia hypotekárny úver s pevnou úrokovou sadzbou 3% na obdobie 30 rokov a zvolia si splátku vo výške 624 € mesačne, budú schopní si dovoliť kúpiť nehnuteľnosť v hodnote 185 000 €. Avšak, s ohľadom na vlastné zdroje, z ktorých80 % tvorí hypotekárny úver, by museli mať k dispozícii vlastné finančné prostriedky vo výške 37 000 €.

Okrem hypotekárneho úveru môžu dvojica zvážiť aj iné možnosti financovania, ako napríklad stavebné sporenie alebo spotrebný úver. Pri stavebnom sporení by mohli mesačne odložiť 196 € na obdobie 30 rokov, čo by im poskytlo dostatok prostriedkov na úhradu vlastného podielu na nákup nehnuteľnosti. Alternatívne, ak si zvolia kratší časový rámec, napríklad 8 rokov, a mesačne by odložili 466€, mohli by získať potrebný kapitál rýchlejšie.

Takýto prístup k financovaniu nehnuteľnosti poskytuje možnosť prispôsobiť sa individuálnym potrebám a možnostiam dvojice. Bez ohľadu na ich časové obmedzenia či finančnú situáciu, existujú rôzne spôsoby, ako si zabezpečiť dostupné financovanie a naplniť svoje sny o bývaní.

Získať financovanie pre váš vysnívaný dom môže byť náročné, ale s dobrým plánovaním a pochopením vašich možností to môže byť dosiahnuteľné. Ako sme preukázali v tomto článku, existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete zabezpečiť dostupné financovanie, bez ohľadu na vaše individuálne okolnosti a preferencie. Je dôležité dôkladne preskúmať rôzne možnosti financovania, zostaviť si rozpočet a plánovať svoje financie s ohľadom na vaše príjmy a výdavky. Bezpečný finančný základ, ako aj poistenie majetku, môžu poskytnúť stabilitu a ochranu vo vašom novom domove.

Či už si vyberiete hypotéku, stavebné sporenie alebo iný spôsob financovania, dôležité je, aby ste sa rozhodli na základe informovaných rozhodnutí a so zreteľom na vaše dlhodobé ciele a potreby. So správnym prístupom a plánovaním môžete čoskoro stáť na prahu vášho vysnívaného domova.

Autor príspevku

Juraj Stefanak
Financial Advisor, Juraj Stefanak
Viac o autorovy

Financiám sa venujem 6 rokov na plný úväzok. Pomáham svojim klientom v oblasti financií a neuzatváram s nimi len zmluvy. Zakladám si na individuálnom, ľudskom, profesionálnom a čestnom prístupe. Snažím sa vžiť do Vašej situácie a nájsť pre Vás tie najvhodnejšie riešenia.

Blog

Ďalšie články

September 13, 2024
3 minúty čítania

Odpovede na často kladené otázky. Všetko, čo vás zaujíma

V tomto článku sme zhromaždili odpovede na najčastejšie kladené otázky týkajúce sa služieb finančných sprostredkovateľov, investovania, hypoték a životného poistenia.
September 6, 2024
4 minúty čítania

Všetko, čo potrebujete vedieť o odchode na dôchodok: Stratégie pre bezpečnú budúcnosť

Tu je niekoľko základných otázok a tipov, ktoré vám pomôžu s plánovaním odchodu na dôchodok.
August 30, 2024
3 minúty čítania

Praktické tipy na vytvorenie rozpočtu: Vybudujte si pevný finančný základ

V tomto článku sa podelíme o praktické tipy na vytvorenie a dodržiavanie rozpočtu, zdôrazníme dôležitosť sledovania výdavkov, stanovovania finančných cieľov a ponúkneme rady, ako prispôsobiť rozpočet meniacim sa okolnostiam.
  • Žiadne záväzky
  • Bez skrytých poplatkov
  • Bez zmlúv

Objednaj si svoju bezplatnú konzultáciu už dnes

Poskytnem Vám odborné rady a pohľad na vaše financie, ktorý ste možno prehliadli. Získate tak jasný obraz o svojich možnostiach a potenciálnych rizikách.